Zoeken

BOSA subsidie

Nederland kent tal van subsidieregelingen waarvan de BOSA subsidie de belangrijkste is als het gaat om duurzaamheid. Deze landelijke regeling is speciaal bedoeld voor amateur sportclubs. Lees verder en leer alles wat je moet weten over de BOSA subsidie of vraag direct advies aan.

Wat is de BOSA subsidie?

De BOSA subsidie is een investeringssubsidie, speciaal voor amateursportclubs zonder winstoogmerk. De BOSA subsidie staat voor: stimulering Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties. Zoals de naam al zegt, vraag je de BOSA subsidie aan voor het bouwen of onderhouden van je sportaccommodatie. Ook het aanschaffen van sportmaterialen valt onder de regeling.

Energiebesparende maatregelen

De BOSA regeling stimuleert amateursportclubs om te verduurzamen. Energiebesparende maatregelen worden met deze subsidie financieel aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt. Onder deze maatregelen vallen onder andere LED-sportveldverlichting en zonnepanelen, maar ook de isolatie van vloeren, daken en muren.

LED-sportveldverlichting

Aanleg en aanschaf zonnepanelen

Isolatie van vloeren, daken en muren

Hoogte van de BOSA subsidie

De hoogte van de BOSA subsidie is afhankelijk van de aard van de investering. Wil je de subsidie inzetten voor bouw- en onderhoudskosten of de aanschaf van sportmaterialen? Je sportvereniging komt in aanmerking voor een subsidie van 20%. Kies je voor verduurzaming, zoals het plaatsen van LED-sportverlichting? Dan kom je in aanmerking voor 10% extra subsidie, een totaal van 30% van de investering.

Naast de energiebesparende maatregelen is de subsidie ook in te zetten voor activiteiten die de toegankelijkheid en veiligheidsbeleving van je sportaccommodatie verbeteren. Net als bij de verduurzamende maatregelen, kun je voor deze activiteiten 30% van de investering gesubsidieerd krijgen. Een sportclub kan tot maximaal € 2,5 miljoen BOSA subsidie per jaar aanvragen. De totale subsidiepot in 2023 bedraagt € 77 miljoen.

Wil je alles weten over de BOSA subsidie? Download dan onze gratis whitepaper. Hierin lees je alles over de BOSA- en andere landelijke subsidies en ontvang je tips om jouw verduurzamingsplannen financieel makkelijker haalbaar te maken en sneller terug te verdienen.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de BOSA subsidie?

Alleen amateursportorganisaties komen in aanmerking voor de subsidie. Deze sportorganisaties moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om aanspraak te maken op de regeling:

De sportorganisatie:

 • stelt accommodatie beschikbaar aan amateursport voor lokaal gebruik
 • is een privaatrechtelijk rechtspersoon zonder winstoogmerk
 • heeft een juiste SBI-code (registratie Kamer van Koophandel) waaruit blijkt dat de activiteiten betrekking hebben op amateursport. De cijfers beginnend met 93.1 zijn sportorganisaties en komen in aanmerking voor de BOSA subsidie. Uitzondering daarop zijn organisaties met SBI-codes verbonden aan beroepssporten (93.13, 93.14.6, 93.19.1, 93.19.3, 93.19.4 en 93.19.5)

De BOSA subsidie heeft een minimum van € 2.500,-, waardoor de sportorganisatie minimaal € 8.344,-  moet investeren (30% van € 8.344,- = € 2.500,-).

Hoe en waar vraag ik de BOSA subsidie aan?

De manier waarop je de BOSA subsidie aanvraagt, hangt af van de hoogte van de investering. Wil je minder dan € 25.000,- aan subsidie? Dan vraag je hem achteraf aan. Bij meer dan € 25.000,- vraag je de BOSA subsidie vooraf aan. Wil je zeker weten dat de aanvraag goed verloopt? Laat Oostendorp Nederland de aanvraag voor je uit handen nemen.

Achteraf aanvragen (minder dan €25.000,-)

Bedraagt het BOSA subsidiebedrag minder dan € 25.000,- dan kun je de subsidie pas aanvragen nadat het project is afgerond. Doe dit binnen 12 maanden na de realisatie. Wordt de subsidie toegekend? Dan krijg je het bedrag direct of uiterlijk binnen 22 weken uitgekeerd.

Vooraf aanvragen (minder dan €25.000,-)

Bedraagt het subsidiebedrag meer dan € 25.000,- dan kun je de subsidie vooraf aanvragen. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan vast:

 • Het project dient binnen 3 jaar gerealiseerd te zijn.
 • Bij toekenning van de subsidie wordt 80% van het subsidiebedrag als voorschot verleend.
 • Na afloop van de projectperiode wordt de subsidie definitief vastgesteld en ontvang je maximaal de resterende 20%.

Het is niet mogelijk om een aanvraag vooraf te combineren met een aanvraag achteraf. Wel kun je meerdere subsidieaanvragen per kalenderjaar indienen.

Rechtstreeks aanvragen bij de DUS-I

Wil je de subsidie zelf aanvragen? Dat kan rechtstreeks via de website van Dienst Uitvoering Subsidies en Instellingen (DUS-I). In dat geval heb je een aantal gegevens nodig:

 • Een kostenoverzicht van alle subsidiabele kosten.
 • Scans van facturen en betaalbewijzen (bij aanvraag achteraf) of offertes (bij aanvraag vooraf) van de subsidiabele kosten.
 • De contactgegevens van je sportclub.
 • De gegevens inschrijving KvK, inclusief SBI-code en tekenbevoegde(n). Met de SBI-code toon je aan dat de activiteiten van je club betrekking hebben op amateursport.
 • De bankgegevens met een scan van een bankafschrift dat niet ouder is dan 3 maanden en waarbij de naam van je vereniging en IBAN volledig leesbaar zijn.
 • De start- en einddatum van de activiteiten waarvoor je subsidie aanvraagt.

Direct advies

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een bevestigingsmail van ons en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

De BOSA subsidie aanvragen én tijd besparen?

Als sportvereniging wil je geen subsidies mislopen. Daarom is het belangrijk dat een BOSA subsidie aanvraag correct en volledig is. Laat Oostendorp Nederland je aanvraag uit handen nemen. Dit bespaart je kostbare tijd. Wij zorgen voor:

 • Het indienen van een correcte en volledig BOSA aanvraag;
 • Het inzicht op voorhand in alle subsidiemogelijkheden en kosten van LED-sportveldverlichting
 • Het controleren van alle andere landelijke en regionale subsidies waar jouw sportclub mogelijk voor in aanmerking komt.
Oostendorp Nederland Whitepaper Financieringsmogelijkheden Overzicht 1

Waarom subsidie aanvragen via Oostendorp Nederland BV?

Oostendorp Nederland is marktleider in LED-sportveldverlichting en al 60 jaar partner van amateur sportclubs voor het behalen van hun duurzaamheidsambities. Vertrouw op onze expertise en kies voor de volledige service van Oostendorp Nederland. Van locatieonderzoek tot subsidieaanvraag en realisatie en oplevering.

Overige subsidies

Er zijn ook andere landelijke en regionale subsidies waar jouw sportclub mogelijk voor in aanmerking komt zoals de SDE++, ISDE subsidie en Sport NL Groen subsidie. Kan jouw accommodatie hier ook gebruik van maken? Je leest er meer over in onze gratis whitepaper.

Ontvang onze gratis whitepaper

In onze gratis whitepaper lees je alles over de BOSA- en andere landelijke subsidies en ontvang je tips om jouw verduurzamingsplannen financieel makkelijker haalbaar te maken en sneller terug te verdienen. Laat onderstaande gegevens achter en ontvang de whitepaper direct per mail.

Veelgestelde vragen over de BOSA subsidie

💡Wat is de BOSA subsidie?

BOSA staat voor 'stimuleringsregeling Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties'. Het is een subsidieregeling in Nederland die gericht is op het stimuleren van investeringen in de bouw, renovatie en onderhoud van sportaccommodaties.

🔎 Wie komen in aanmerking voor de BOSA subsidie?

Gemeenten en sportverenigingen kunnen in aanmerking komen voor de BOSA-subsidie. De regeling is bedoeld voor non-profitorganisaties die sportaccommodaties beheren.

📄 Welke subsidie kan ik aanvragen als ik LED-verlichting voor mijn sportclub ga installeren?

Als sportclub kun je de landelijke BOSA subsidie (stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties) aanvragen. Er zijn ook andere landelijke en regionale subsidies waar jouw sportclub mogelijk voor in aanmerking komt zoals de SDE++, ISDE subsidie en Sport NL Groen subsidie.

💰 Hoeveel subsidie kan ik ontvangen voor nieuwe LED-sportveldverlichting?

De hoeveelheid subsidie hangt af van de investeringssom. Je ontvangt 20% van de investeringssom en een extra 10% voor verduurzaming.

🚦 Wanneer kom ik in aanmerking voor een BOSA subsidie?

De investering moet minimaal € 8.334 zijn. Ligt het subsidiebedrag tussen € 5.000 – € 25.000 dan kun je de subsidie pas na realisatie van het project aanvragen. Bij subsidiebedragen boven € 25.000 kun je de subsidie vooraf aanvragen. Je kunt jouw investering berekenen.

🏦 Hoeveel subsidie stelt de overheid in 2024 beschikbaar?

De regeling loopt officieel af per 31 december 2023. Volgens de bronnen staan alle ‘lichten’ op groen dat de subsidie ook in 2024 beschikbaar wordt. De hoogte van de subsidie voor 2024 jaar is nog niet bekend.

🏦 Hoeveel subsidie stelt de overheid in 2023 beschikbaar?

Voor 2023 is er € 77 miljoen BOSA subsidie beschikbaar. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld.

Direct advies

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een bevestigingsmail van ons en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Besparingscalculator

Ontdekken wat LED-verlichting jullie kan opleveren? Met de besparingscalculator zie je direct hoeveel jullie kunnen besparen.

De vooraf ingevulde cijfers zijn gebaseerd op het gemiddelde veld.
Soort sportveld
Gegevens huidige lichtinstallatie
Hoeveel licht draagconstructies heeft het veld / de baan momenteel?
We gaan uit van lampen met een gemiddelde levensduur van 4.500 branduren per lamp
Benodigde aantal Philips OptiVision licht draagconstructies:
We gaan uit van armaturen met een gemiddelde levensduur van 50.000 branduren per armatuur
Gemiddeld aantal branduren per jaar?
Als u het niet weet? Het gemiddeld aantal branduren per jaar is 600.
Voor hoeveel velden / banen jullie besparing berekenen?
Huidige vermogen lampen
Wat is het huidige vermogen per lamp (in kWH)?
Het vermogen van de meest gebruikte conventionele lampen ligt op 2.150 Watt
Het nieuwe vermogen per Philips OptiVision lamp:
Het vermogen van de meest gebruikte versie van de Philips OptiVision LED ligt op 1.500 Watt
Geschatte besparing energievergebruik
{{ totalSavingsKwhPerYear }} kWH
Geschatte besparing energievergebruik
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergy) }}
Geschatte besparing op jouw type energieaansluiting
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergyConnection) }}
Geschatte besparing op lampvervanging
Uitgaande van afname van Oostendorp garantie met een service overeenkomst.
€ {{ formatPrice(estimatedSavingLightsReplacement) }}
Totale besparing per jaar
€ {{ formatPrice(estimatedSavingTotal) }}
Laat je gegevens achter

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Dank voor het gebruik maken van onze calculator

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.