Zoeken

Update juni 2024 – Verhoging BOSA budget door ministerie van VWS, aanvragen kan tot en met 31 juli. Neem direct contact met ons op voor meer informatie.

BOSA subsidie

Nederland kent tal van subsidieregelingen waarvan de BOSA subsidie de belangrijkste is als het gaat om duurzaamheid. Deze landelijke regeling is speciaal bedoeld voor amateur sportclubs. Lees verder en leer alles wat je moet weten over de BOSA subsidie of vraag direct advies aan.

Wat is de BOSA subsidie?

De BOSA subsidie is een investeringssubsidie, speciaal voor amateursportclubs zonder winstoogmerk. De BOSA subsidie staat voor: stimulering Bouw en Onderhoud van Sportaccommodaties. Zoals de naam al zegt, vraag je de BOSA subsidie aan voor het bouwen of onderhouden van je sportaccommodatie. Ook het aanschaffen van sportmaterialen valt onder de regeling.

Energiebesparende maatregelen

De BOSA regeling stimuleert amateursportclubs om te verduurzamen. Energiebesparende maatregelen worden met deze subsidie financieel aantrekkelijker en toegankelijker gemaakt. Onder deze maatregelen vallen onder andere LED-sportveldverlichting en zonnepanelen, maar ook de isolatie van vloeren, daken en muren.

LED-sportveldverlichting

Aanleg en aanschaf zonnepanelen

Isolatie van vloeren, daken en muren

Hoogte van de BOSA subsidie (regeling 2024-2028)

De hoogte van de BOSA subsidie is afhankelijk van de aard van de investering. Wil je de subsidie inzetten voor bouw- en onderhoudskosten of de aanschaf van sportmaterialen? Dan komt je sportvereniging in aanmerking voor een subsidie van 20%. Kies je voor verduurzaming of toegankelijkheid, zoals het plaatsen van LED-sportverlichting? Dan kom je in aanmerking voor 40% extra subsidie.

De totale subsidiepot in 2024 bedraagt € 79,5 miljoen. Maar in de regeling staat dat het subsidieplafond van € 79,5 miljoen wordt verminderd met het bedrag van het aantal verleende BOSA-subsidies dat in de vier voorgaande jaren is verleend maar dat in 2024 wordt uitgekeerd. Het beschikbare jaarbudget is feitelijk dus veel lager dan de € 79,5 miljoen.

Minimaal € 2.500,-, maximaal € 2,5 miljoen

Je kunt de BOSA subsidie aanvragen vanaf een subsidiebedrag van € 2.500,-. Het maximale subsidiebedrag is € 2,5 miljoen per aanvrager per jaar.

 • BOSA voor bouw, onderhoud en aanschaf materialen: de investering dient minimaal € 12.500,- te zijn (20% van € 12.500,- = € 2.500,-).
 • BOSA voor duurzaamheid & toegankelijkheid: de investering dient minimaal € 6250,- te zijn (40% van € 6250,- = € 2.500,-).
Wil je alles weten over de BOSA subsidie? Download dan onze gratis whitepaper. Hierin lees je alles over de BOSA- en andere landelijke subsidies en ontvang je tips om jouw verduurzamingsplannen financieel makkelijker haalbaar te maken en sneller terug te verdienen.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de BOSA subsidie?

In de nieuwe subsidie regeling van 2024-2028 komen alleen amateursportorganisaties in aanmerking voor de subsidie. Een stichting of vereniging kan op twee manieren kwalificeren als amateursportorganisatie als bedoeld in deze regeling:

 • als de vereniging zelf amateursport aanbiedt, dan moet de vereniging zijn aangesloten bij een sportbond die op de ledenlijst van NOC*NSF staat of zijn aangesloten bij een van de deelnemende organisaties van het POS (Platform Ondernemende Sportaanbieders);
 • als de organisatie een sportaccommodatie aanbiedt, dan moet de locatie van de accommodatie in het omgevingsplan de enkelbestemming ‘sport’ hebben (op te vragen op ruimtelijkeplannen.nl) of moet de accommodatie minimaal 50% in vierkante meters en minimaal 50% van de tijd bestemd zijn en gebruikt worden voor amateursport. Dat wordt aangetoond conform een door de minister vastgesteld formulier. Daarop moet dan onder andere een lijst met verenigingen ingevuld worden en worden aangetoond dat die lid zijn van NOC*NSF of POS.

Als amateursportorganisatie:

 • wordt de accommodatie beschikbaar gesteld aan amateursport voor lokaal gebruik
 • is het een privaatrechtelijk rechtspersoon zonder winstoogmerk
 • heeft het de juiste SBI-code (registratie Kamer van Koophandel) waaruit blijkt dat de activiteiten betrekking hebben op amateursport. De cijfers beginnend met 93.1 zijn sportorganisaties en komen in aanmerking voor de BOSA subsidie. Uitzondering daarop zijn organisaties met SBI-codes verbonden aan beroepssporten (93.13, 93.14.6, 93.19.1, 93.19.3, 93.19.4 en 93.19.5)

Hoe en waar vraag ik de BOSA subsidie aan?

De manier waarop je de BOSA subsidie aanvraagt, hangt af van de hoogte van de investering. Wil je minder dan € 25.000,- aan subsidie? Dan vraag je hem achteraf aan. Bij meer dan € 25.000,- vraag je de BOSA subsidie vooraf aan. Wil je zeker weten dat de aanvraag goed verloopt? Laat Oostendorp Nederland de aanvraag voor je uit handen nemen.

Subsidiebedrag < €25.000,- (achteraf aanvragen)

Bedraagt het BOSA subsidiebedrag minder dan € 25.000,- dan kun je de subsidie pas aanvragen nadat het project is afgerond. De factuurdatum mag maximaal 12 maanden voor de datum van indiening liggen. Wordt de subsidie toegekend? Dan krijg je het bedrag direct of uiterlijk binnen 22 weken uitgekeerd.

Subsidiebedrag >  €25.000,-(vooraf aanvragen)

Bedraagt het subsidiebedrag meer dan € 25.000,- dan kun je de ook subsidie vooraf aanvragen. Hier zitten wel enkele voorwaarden aan vast:

 • Het project dient binnen 3 jaar gerealiseerd te zijn.
 • Bij toekenning van de subsidie wordt 80% van het subsidiebedrag als voorschot verleend.
 • Na afloop van de projectperiode wordt de subsidie definitief vastgesteld en ontvang je maximaal de resterende 20%.

Het is niet mogelijk om een aanvraag vooraf te combineren met een aanvraag achteraf. Wel kun je meerdere subsidieaanvragen per kalenderjaar indienen.

Rechtstreeks aanvragen bij de DUS-I

Wil je de subsidie zelf aanvragen? Dat kan rechtstreeks via de website van Dienst Uitvoering Subsidies en Instellingen (DUS-I). In dat geval heb je een aantal gegevens nodig:

 • Een kostenoverzicht van alle subsidiabele kosten.
 • Scans van facturen en betaalbewijzen (bij aanvraag achteraf) of offertes (bij aanvraag vooraf) van de subsidiabele kosten.
 • De contactgegevens van je sportclub en de contactinformatie (e-mailadres en telefoonnummer) van twee bestuurders.
 • De gegevens inschrijving KvK, inclusief SBI-code en tekenbevoegde(n). Met de SBI-code toon je aan dat de activiteiten van je club betrekking hebben op amateursport.
 • Het lidmaatschapnummer van NOC-NSF. De aanvrager dient lid te zijn van een nationale sportbond die is aangesloten bij NOC-NSF.
 • De bankgegevens met een scan van een bankafschrift dat niet ouder is dan 3 maanden en waarbij de naam van je vereniging en IBAN volledig leesbaar zijn.
 • De start- en einddatum van de activiteiten waarvoor je subsidie aanvraagt.

Advies hoe je jouw sportclub in het juiste licht kan zetten? Neem direct contact op!

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een bevestigingsmail van ons en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

De BOSA subsidie aanvragen én tijd besparen?

Als sportvereniging wil je geen subsidies mislopen. Daarom is het belangrijk dat een BOSA subsidie aanvraag correct en volledig is. Laat Oostendorp Nederland je aanvraag uit handen nemen. Dit bespaart je kostbare tijd. Wij zorgen voor:

 • Het indienen van een correcte en volledig BOSA aanvraag;
 • Het inzicht op voorhand in alle subsidiemogelijkheden en kosten van LED-sportveldverlichting
 • Het controleren van alle andere landelijke en regionale subsidies waar jouw sportclub mogelijk voor in aanmerking komt.
Oostendorp Nederland Whitepaper Financieringsmogelijkheden Overzicht 1

Waarom subsidie aanvragen via Oostendorp Nederland BV?

Oostendorp Nederland is marktleider in LED-sportveldverlichting en al 60 jaar partner van amateur sportclubs voor het behalen van hun duurzaamheidsambities. Vertrouw op onze expertise en kies voor de volledige service van Oostendorp Nederland. Van locatieonderzoek tot subsidieaanvraag en realisatie en oplevering.

Overige subsidies

Er zijn ook andere landelijke en regionale subsidies waar jouw sportclub mogelijk voor in aanmerking komt zoals de SDE++, ISDE subsidie en Sport NL Groen subsidie. Kan jouw accommodatie hier ook gebruik van maken? Je leest er meer over in onze gratis whitepaper.

Ontvang onze gratis whitepaper

In onze gratis whitepaper lees je alles over de BOSA- en andere landelijke subsidies voor 2024 en ontvang je tips om jouw verduurzamingsplannen financieel makkelijker haalbaar te maken en sneller terug te verdienen. Laat onderstaande gegevens achter en ontvang de whitepaper direct per mail.

Veelgestelde vragen over de BOSA subsidie

💡Wat is de BOSA subsidie?

BOSA staat voor 'stimuleringsregeling Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties'. Het is een subsidieregeling in Nederland die gericht is op het stimuleren van investeringen in de bouw, renovatie en onderhoud van sportaccommodaties.

🔎 Wie komen in aanmerking voor de BOSA subsidie?

Gemeenten en sportverenigingen kunnen in aanmerking komen voor de BOSA-subsidie. De regeling is bedoeld voor non-profitorganisaties die sportaccommodaties beheren.

📄 Welke subsidie kan ik aanvragen als ik LED-verlichting voor mijn sportclub ga installeren?

Als sportclub kun je de landelijke BOSA subsidie (stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties) aanvragen. Er zijn ook andere landelijke en regionale subsidies waar jouw sportclub mogelijk voor in aanmerking komt zoals de SDE++, ISDE subsidie en Sport NL Groen subsidie.

💰 Hoeveel subsidie kan ik ontvangen voor nieuwe LED-sportveldverlichting?

De hoeveelheid subsidie hangt af van de investeringssom. Je ontvangt 20% van de investeringssom en een extra 10% voor verduurzaming.

🚦 Wanneer kom ik in aanmerking voor een BOSA subsidie?

De investering moet minimaal € 6.250,- zijn. Ligt het subsidiebedrag tussen € 6.250 – € 25.000 dan kun je de subsidie pas na realisatie van het project aanvragen. Bij subsidiebedragen boven € 25.000 kun je de subsidie vooraf aanvragen. Je kunt jouw investering berekenen.

🏦 Hoeveel subsidie stelt de overheid in 2024 beschikbaar?

De totale subsidiepot in 2024 bedraagt € 79,5 miljoen. Maar in de regeling staat dat het subsidieplafond van € 79,5 miljoen wordt verminderd met het bedrag van het aantal verleende BOSA-subsidies dat in de vier voorgaande jaren is verleend maar dat in 2024 wordt uitgekeerd. Het beschikbare jaarbudget is feitelijk dus veel lager dan de € 79,5 miljoen.

Advies hoe je jouw sportclub in het juiste licht kan zetten? Neem direct contact op!

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een bevestigingsmail van ons en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Besparingscalculator

Ontdekken wat LED-verlichting jullie kan opleveren? Met de besparingscalculator zie je direct hoeveel jullie kunnen besparen.

De vooraf ingevulde cijfers zijn gebaseerd op het gemiddelde veld.
Soort sportveld
Gegevens huidige lichtinstallatie
Hoeveel licht draagconstructies heeft het veld / de baan momenteel?
We gaan uit van lampen met een gemiddelde levensduur van 4.500 branduren per lamp
Benodigde aantal Philips OptiVision licht draagconstructies:
We gaan uit van armaturen met een gemiddelde levensduur van 50.000 branduren per armatuur
Gemiddeld aantal branduren per jaar?
Als u het niet weet? Het gemiddeld aantal branduren per jaar is 600.
Voor hoeveel velden / banen willen jullie besparing berekenen?
Huidige vermogen armaturen
Wat is het huidige vermogen per armatuur? (in W)
Het vermogen van de meest gebruikte conventionele lampen ligt op 2.150 Watt
Het nieuwe vermogen per Philips OptiVision armatuur:
Het vermogen van de meest gebruikte versie van de Philips OptiVision LED ligt op 1.500 Watt
Geschatte besparing energievergebruik
{{ totalSavingsKwhPerYear }} kWH
Geschatte besparing energievergebruik
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergy) }}
Geschatte besparing op jouw type energieaansluiting
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergyConnection) }}
Geschatte besparing op lampvervanging
Uitgaande van afname van Oostendorp garantie met een service overeenkomst.
€ {{ formatPrice(estimatedSavingLightsReplacement) }}
Totale besparing per jaar
€ {{ formatPrice(estimatedSavingTotal) }}
Laat je gegevens achter

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Dank voor het gebruik maken van onze calculator

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.