Zoeken

  • Home
  • Blog
  • De impact van verlichting op sportprestaties en veiligheid

De impact van verlichting op sportprestaties en veiligheid

Waar een klein land groot in kan zijn? Kijk maar eens rond op de vele voetbalvelden, tennisbanen, hockeyvelden en andere sportterreinen die Nederland rijk is. Je vindt er fanaten die elke dag beter willen worden. Recreanten die er vooral plezier in hun sport beleven. Maar ook tieners die hun cluppie hebben gevonden. Senioren die gezellig bij elkaar komen. Profs die er een aardige boterham mee verdienen. Op wat voor niveau ze ook sporten, Nederland barst van het talent. En daar dragen wij met onze verlichting graag aan bij.

Optimaal zicht en veiligheid

Zichtbaarheid is vanzelfsprekend een van de belangrijkste aspecten bij sport. Goede verlichting zorgt ervoor dat sporters en toeschouwers een duidelijk beeld hebben van wat er op het veld gebeurt, ongeacht de weersomstandigheden of het tijdstip van de dag. Met een heldere en gelijkmatige verlichting kunnen sporters de bewegingen van hun tegenstanders volgen, de bal duidelijker zien en preciezere beslissingen nemen, wat cruciaal is voor een optimale sportprestatie.

Kwalitatieve sportveldverlichting draagt ook bij aan het verminderen van blessures. Slecht verlichte sportvelden kunnen ongelijkheden, kuilen of andere obstakels verbergen, waardoor sporters het risico lopen om te struikelen, uit te glijden of zich te verwonden. Goede verlichting helpt blessures te voorkomen.

Sport is niet alleen belangrijk voor de sporters zelf of de aanwezige toeschouwers. Soms worden ze wedstrijden wereldwijd uitgezonden voor miljoenen kijkers. Goede verlichting zorgt voor heldere en levendige beelden, waardoor de kijkervaring voor het publiek thuis wordt verbeterd.

Verbeterde Sportprestaties

Verlichting heeft niet alleen invloed op het zicht, maar ook op de prestaties van de sporters.  Goede verlichting kan de concentratie verhogen, vermoeidheid verminderen en de algehele prestaties verbeteren. In de wereld van sport, waar milliseconden en millimeters het verschil kunnen maken tussen een overwinning en een nederlaag, helpt kleurtemperatuur om de optimale omstandigheden te creëren.

Wat is kleurtemperatuur?

Kleurtemperatuur is een meeteenheid die wordt gebruikt om de kleur van lichtbronnen te beschrijven. Het wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en varieert van warme kleuren (lage Kelvin-waarden) tot koele kleuren (hoge Kelvin-waarden). Warm licht heeft een gele tot rode tint, terwijl koel licht een blauwe tint heeft.  Door de juiste balans tussen lichtintensiteit en kleurtemperatuur kunnen sporters beter gefocust blijven en zich comfortabeler voelen tijdens het spel.

Welke invloed heeft kleurtemperatuur op de sportprestaties?

  1. Biologische klok en concentratie: De kleurtemperatuur van verlichting kan het circadiane ritme van sporters beïnvloeden. Bij trainingen en wedstrijden die plaatsvinden in kunstmatig verlichte omgevingen, kan het gebruik van koelwit licht (hoge Kelvin-waarden) de alertheid en concentratie van sporters bevorderen. Aan de andere kant kan warmwit licht (lage Kelvin-waarden) gunstiger zijn voor ontspannende en herstellende activiteiten, zoals post-workout stretching en massages.
  2. Zichtbaarheid en reactietijden: Het juiste gebruik van kleurtemperatuur kan het zicht van sporters verbeteren en hun reactietijden optimaliseren. Bij sporten waarbij snelheid en precisie cruciaal zijn, zoals voetbal, tennis en basketbal, kan koelwit licht de zichtbaarheid van objecten en bewegingen vergroten. Dit kan sporters helpen om sneller te reageren op onverwachte situaties en betere beslissingen te nemen tijdens wedstrijden.
  3. Emotionele impact: Kleurtemperatuur kan ook van invloed zijn op de emotionele toestand van sporters en toeschouwers. Studies hebben aangetoond dat koele kleuren energie en opwinding kunnen bevorderen, terwijl warme kleuren rust en kalmte kunnen teweegbrengen. In bepaalde sporten, zoals boksen en worstelen, kan warmwit licht in de kleedkamers de sporters helpen ontspannen en zich beter voorbereid voelen op de wedstrijd, terwijl koelwit licht in het stadion een gevoel van opwinding en competitie kan opwekken bij het publiek.
  4. Herstel en slaapkwaliteit: Kleurtemperatuur heeft ook invloed op het herstelproces van sporters. Na intensieve trainingen of wedstrijden kan het gebruik van warmwit licht in de kleedkamers en herstelruimtes een kalmerend effect hebben, wat essentieel is voor het bevorderen van het herstel en het behoud van een goede slaapkwaliteit.

Optimale sportomstandigheden voor jouw leden

De invloed van kleurtemperatuur op sportprestaties is een relatief nieuw onderzoeksgebied, maar het is duidelijk dat het een rol kan spelen bij het optimaliseren van de prestaties van sporters. Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur in sportfaciliteiten kan sporters helpen om beter voorbereid, geconcentreerd en gemotiveerd te zijn tijdens trainingen en wedstrijden. Daarnaast kan het ook de kijkervaring voor het publiek verbeteren.

Wil je meer weten over de invloed van licht op de prestaties van sporters? Neem dan contact met ons op. Onze experts vertellen je er graag meer over.

Advies hoe je jouw sportclub in het juiste licht kan zetten? Neem direct contact op!

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een bevestigingsmail van ons en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Besparingscalculator

Ontdekken wat LED-verlichting jullie kan opleveren? Met de besparingscalculator zie je direct hoeveel jullie kunnen besparen.

De vooraf ingevulde cijfers zijn gebaseerd op het gemiddelde veld.
Soort sportveld
Gegevens huidige lichtinstallatie
Hoeveel licht draagconstructies heeft het veld / de baan momenteel?
We gaan uit van lampen met een gemiddelde levensduur van 4.500 branduren per lamp
Benodigde aantal Philips OptiVision licht draagconstructies:
We gaan uit van armaturen met een gemiddelde levensduur van 50.000 branduren per armatuur
Gemiddeld aantal branduren per jaar?
Als u het niet weet? Het gemiddeld aantal branduren per jaar is 600.
Voor hoeveel velden / banen willen jullie besparing berekenen?
Huidige vermogen armaturen
Wat is het huidige vermogen per armatuur? (in W)
Het vermogen van de meest gebruikte conventionele lampen ligt op 2.150 Watt
Het nieuwe vermogen per Philips OptiVision armatuur:
Het vermogen van de meest gebruikte versie van de Philips OptiVision LED ligt op 1.500 Watt
Geschatte besparing energievergebruik
{{ totalSavingsKwhPerYear }} kWH
Geschatte besparing energievergebruik
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergy) }}
Geschatte besparing op jouw type energieaansluiting
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergyConnection) }}
Geschatte besparing op lampvervanging
Uitgaande van afname van Oostendorp garantie met een service overeenkomst.
€ {{ formatPrice(estimatedSavingLightsReplacement) }}
Totale besparing per jaar
€ {{ formatPrice(estimatedSavingTotal) }}
Laat je gegevens achter

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Dank voor het gebruik maken van onze calculator

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.