Zoeken

 • Home
 • Blog
 • Hoe kies je de juiste sportveldverlichting voor jouw sportfaciliteit?

Hoe kies je de juiste sportveldverlichting voor jouw sportfaciliteit?

Wat hebben een voetbalveld, tennisveld en atletiekbaan gemeen? Juist, er wordt op gesport - op ieder moment van de dag. Om dit mogelijk te maken is verlichting van essentieel belang.
Het kiezen van de juiste sportveldverlichting is zeker geen gemakkelijke taak.

Sportveldverlichting is namelijk meer dan alleen lampen ophangen; het is een wetenschap die rekening houdt met veel verschillende factoren om optimale prestaties en veiligheid van spelers en toeschouwers te garanderen.

In deze blog bespreken we de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste sportveldverlichting.

1. Aan welke eisen moet sportveldverlichting voldoen?

Sportveldverlichting moet voldoen aan specifieke eisen die door sportbonden worden gesteld. Zo maakt de KNVB bijvoorbeeld onderscheid tussen verschillende (competitie)niveaus in het voetbal, maar ook tussen veldverlichting voor trainingsvelden en wedstrijdvelden.

Daarnaast zijn er ook eisen die betrekking hebben op de kenmerken van jouw sportfaciliteit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:
• Hoe groot is het veld en welke specifieke delen moeten worden verlicht?
• Welke lichtintensiteit is er nodig voor optimale zichtbaarheid van spelers en toeschouwers?
• Welke kleurtemperatuur van het licht is het meest geschikt voor de sport die op het veld wordt beoefend?
• Is er lichthinder voor omwonenden en hoe kunnen we dit minimaliseren?
• Zijn er bepaalde tijden waarop het veld intensiever wordt gebruikt en vereist dit specifieke aanpassingen in het lichtplan?
• Is er behoefte aan dynamische verlichting voor bijvoorbeeld trainingssessies of evenementen?

Om aan al deze eisen en behoeften te voldoen, is het aan te raden om een maatwerk lichtplan en een lichthinderberekening te laten maken door experts. Zij hebben de kennis en ervaring om de juiste sportveldverlichting te ontwerpen die aan alle eisen voldoet en een optimale sportervaring biedt voor spelers, toeschouwers en omwonenden.

2. Wat zijn de kosten van sportveldverlichting?

Het managen van kosten is voor veel verenigingen een uitdaging. Bij het kiezen van de juiste verlichting spelen de aanschafkosten dan ook een belangrijke rol. Houd bij het maken van een keuze echter ook rekening met de lange termijn gevolgen die kosten beïnvloeden.

Overweeg daarom de volgende factoren bij het maken van een keuze:

Mogelijke subsidies waarvoor je in aanmerking komt
• Besparingen op energiekosten door energie-efficiënte armaturen
• Service- en onderhoudskosten
• Levensduur van de verlichting
• Kwaliteit van de verlichting

Zoek een goede balans tussen kosten en kwaliteit van de verlichting en neem een weloverwogen beslissing. Zo kies je voor sportveldverlichting die kostenbesparend is en de gewenste kwaliteit en prestaties biedt voor jouw sportclub. Wil je weten hoeveel jouw club kan besparen? Vul dan eens de besparingscalculator in.

3. Welke innovatieve technologie wordt er gebruikt?

De tijd van ‘lamp, mast en kabel’ is voorbij. De technologie voor sportveldverlichting is voortdurend in ontwikkeling. Bekijk goed welke technische mogelijkheden van toegevoegde waarde zijn voor jouw sportvereniging.

Moderne sportverlichtingssystemen maken gebruik van geavanceerde LED-technologie, die zorgt voor een betere lichtkwaliteit, hogere energie-efficiëntie en een langere levensduur van de lampen. Door middel van slimme regelsystemen kunnen sportverlichtingssystemen worden aangepast aan verschillende sporten en activiteiten en op afstand worden bediend. Deze innovatieve technologieën bieden daarnaast mogelijkheden voor dynamische verlichting, waardoor de intensiteit van het licht kan worden aangepast aan de fase van het spel of aan specifieke trainingssessies. Dit draagt bij aan een verbeterde sportervaring en verhoogt de veiligheid en prestaties van spelers en toeschouwers. Bovendien kunnen moderne sportverlichtingssystemen worden geïntegreerd met slimme bedieningssystemen en sensoren, waardoor de verlichting automatisch kan worden aangepast aan veranderende omstandigheden, zoals het weer of het tijdstip van de dag. Dit zorgt niet alleen voor energiebesparingen, maar minimaliseert ook lichthinder voor omwonenden.

4.Hoe draagt sportveldverlichting bij aan duurzaamheid voor de club?

Als club heb je een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook voor sportveldverlichting. Moderne verlichtingssystemen maken gebruik van energiezuinige LED-technologie, wat het energieverbruik sterk verminderd. Hiermee bespaar je niet alleen kosten, maar lever je ook een positieve impact op het milieu. Ook is het slim om rekening te houden met de materiaalsoort en de levensduur van verlichting. Sportclubs en faciliteiten kunnen zo hun ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd profiteren van efficiënte en milieuvriendelijke sportveldverlichting.

5. Welke certificering heeft sportveldverlichting?

Bij het uitzoeken van sportveldverlichting is het heel belangrijk om te controleren of het aan de juiste normen en certificaten voldoet. Deze certificaten zorgen ervoor dat de verlichting veilig, goed van kwaliteit en betrouwbaar is. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • ISO 9001-certificaat
 • Europese CE-markering en Amerikaanse UL-certificering
 • NSVV ( Gedragscode Lichtberekeningen)
 • EN12193 Sport Lighting
 • IEC 60598 Luminaires (verlichtingsarmaturen)
 • Value Added partner van Signify

6. Welke mate van service en onderhoud wordt er geboden?

Verlichting moet het doen, altijd. Kies daarom voor een leverancier die uitstekende service en onderhoud biedt. Regelmatig onderhoud en tijdige reparaties zijn essentieel om de levensduur en prestaties van de verlichting te waarborgen. Een goede serviceprovider kan ook helpen bij het optimaliseren van de verlichting voor verschillende sportactiviteiten.

Houd bijvoorbeeld rekening met:

 • Responstijd
 • Bereikbaarheid
 • Onderhoudscontracten
 • Garantie(periode) en mogelijke verlengde garantieperiode

Hoe kunnen wij jou helpen?

Het maken van een keuze voor sportveldverlichting is geen gemakkelijke taak. Wij helpen je daar dan ook graag bij. Al zo’n 60 jaar levert, installeert en onderhoudt Oostendorp Nederland kwalitatieve en innovatieve (LED)oplossingen voor sportveldverlichting. Wij zijn op de hoogte van alle trends op het op het gebied van verlichting, maar weten bijvoorbeeld ook alles over de vereisten voor subsidies en financiering.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw club of vereniging? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met je mee

Advies hoe je jouw sportclub in het juiste licht kan zetten? Neem direct contact op!

Bedankt voor het invullen van het formulier. Je ontvangt een bevestigingsmail van ons en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

Besparingscalculator

Ontdekken wat LED-verlichting jullie kan opleveren? Met de besparingscalculator zie je direct hoeveel jullie kunnen besparen.

De vooraf ingevulde cijfers zijn gebaseerd op het gemiddelde veld.
Soort sportveld
Gegevens huidige lichtinstallatie
Hoeveel licht draagconstructies heeft het veld / de baan momenteel?
We gaan uit van lampen met een gemiddelde levensduur van 4.500 branduren per lamp
Benodigde aantal Philips OptiVision licht draagconstructies:
We gaan uit van armaturen met een gemiddelde levensduur van 50.000 branduren per armatuur
Gemiddeld aantal branduren per jaar?
Als u het niet weet? Het gemiddeld aantal branduren per jaar is 600.
Voor hoeveel velden / banen willen jullie besparing berekenen?
Huidige vermogen armaturen
Wat is het huidige vermogen per armatuur? (in W)
Het vermogen van de meest gebruikte conventionele lampen ligt op 2.150 Watt
Het nieuwe vermogen per Philips OptiVision armatuur:
Het vermogen van de meest gebruikte versie van de Philips OptiVision LED ligt op 1.500 Watt
Geschatte besparing energievergebruik
{{ totalSavingsKwhPerYear }} kWH
Geschatte besparing energievergebruik
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergy) }}
Geschatte besparing op jouw type energieaansluiting
€ {{ formatPrice(estimatedSavingEnergyConnection) }}
Geschatte besparing op lampvervanging
Uitgaande van afname van Oostendorp garantie met een service overeenkomst.
€ {{ formatPrice(estimatedSavingLightsReplacement) }}
Totale besparing per jaar
€ {{ formatPrice(estimatedSavingTotal) }}
Laat je gegevens achter

Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Dank voor het gebruik maken van onze calculator

Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.