Lichthinder van sportparken – een onderbelicht verschijnsel
Sportverlichting stelt ons in staat om op elk moment van de dag samen te sporten. Maar lichtinstallaties rond sportvelden hebben ook een keerzijde: lichthinder voor omwonenden en de natuur. In dit artikel licht calculator en lichtadviseur Arjan Veldhuizen toe waarom Oostendorp Nederland het zo belangrijk vindt om aandacht aan lichthinder te besteden. Ook laat hij zijn licht schijnen over de manier waarop wij lichthinder vooraf berekenen en achteraf meten.
“Laat me op de eerste plaats benadrukken dat hinder van sportveldverlichting niet alleen een technisch of juridisch onderwerp is, maar ook en vooral een gevoelsmatige kwestie”, begint Arjan. “Want technisch en juridisch gezien is het vrij makkelijk om vast te stellen wanneer er sprake is van lichthinder. Je kunt overal opzoeken wat de grenswaarden hiervoor zijn onder bepaalde omstandigheden; die liggen wettelijk vast. En met berekeningen en metingen kunnen wij nagaan of jij met jouw verlichting binnen die kaders blijft. Maar dat betekent nog niet dat mensen er onder die grenswaarden geen hinder van kunnen ondervinden. Of dat de natuur er geen last van heeft.”
“Met berekeningen en metingen kunnen wij nagaan of je binnen de wettelijke kaders blijft.
Maar dat betekent nog niet dat mensen er onder die grenswaarden geen hinder van kunnen ondervinden.”
Recht op duisternis
“Mensen hebben een zeker recht op duisternis”, vervolgt hij. “Dat het donker wordt, is biologisch gezien een teken voor ons lichaam om het rustiger aan te doen, om ons klaar te maken voor de avond en de nacht. Sportverlichting geeft fel licht met een hoge blauwcomponent. Dat is fijn bij het sporten, want het zorgt ervoor dat je lichaam een actieve houding aanneemt. Maar als de buren zich rustig aan het klaarmaken zijn voor de avond, dan zorgt dat felle licht voor een inbreuk op hun rust, op hun recht op duisternis.”
Het complete interview lezen?
Lees het complete interview hier…